woensdag 27 december 2006

Dockwise in Britse handen


De Nederlandse rederij Dockwise komt in handen van de Britse investeringsmaatschappij 3i. De Britten nemen de onderneming uit Breda over van Heerema, dat 76 procent van de rederij bezat, en het Noorse Wilh. Wilhelmsen, dat de overige 24 procent in handen had.

De transactie heeft een waarde van meer dan 700 miljoen dollar (533 miljoen euro), hebben de betrokken bedrijven bevestigd.Dockwise is gespecialiseerd in zware transporten, zoals het vervoer van boorplatforms en onderzeeërs. Bij de onderneming werken wereldwijd achthonderd mensen.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse zware-ladingvervoerder in andere handen komt. Mammoet werd onlangs overgenomen door investeerder SHV. De Europese Commissie keurde deze Mammoet-deal vorige week goed.

(Bron: Nieuwsblad Transport)

maandag 25 december 2006

Drugs verstopt in bananen


Drugssmokkelaars hebben een nieuwe methode gevonden om cocaïne te vervoeren: in bananen. De douane in Rotterdam ontdekte half december zestig kilo coke in twintig centimeter lange buisjes die in achtduizend bananen waren gestoken.

Er zijn vier verdachten aangehouden, aldus het Openbaar Ministerie donderdag.

De lading fruit zat aan boord van een boot uit Colombia. De douane had de vracht geselecteerd voor controle. Bij die controle sloeg een drugshond aan. De vier verdachten komen uit Delft, Voorburg en Den Haag en variëren in leeftijd van 28 tot 53 jaar. Ze werden opgepakt toen ze de drugsbananen kwamen ophalen.

De zaak is opgelost door het zogenoemde HARC-team, een samenwerkingsverband van douane, FIOD-ECD en de zeehavenpolitie.

(Bron: Nieuwsblad Transport)

woensdag 20 december 2006

Wan Hai weerspreekt overnamegerucht


De Taiwanese rederij Wan Hai Lines heeft het gerucht tegengesproken dat de Franse rederij CMA CGM belangstelling zou hebben voor het overnemen van Wan Hai.

In de Aziatische pers was gesuggereerd dat CMA CGM een overnamebod doet op de Taiwanese rederij, maar volgens Wan Hai hebben de twee rederijen geen enkel gesprek gehad over een overname of fusie. CMA CGM-managers die onlangs in Taiwan zijn gesignaleerd, waren daar misschien voor de overname van een andere Taiwanese rederij, oppert Wan Hai.

(Bron: Nieuwsblad Transport)

dinsdag 19 december 2006

Reders zeker van tariefsverhoging Azië - Europa


De grote containerreders lijken erin te slagen om hun tarieven voor het transport van Aziatische lading naar Europa volgend jaar te verhogen. Vorig jaar lieten ze uit vrees voor overcapaciteit hun prijzen zakken, maar de Far Eastern Freight Conference (FEFC) heeft intussen laten weten dat er volgend jaar geen overcapaciteit zal zijn.

Verwacht wordt dat het ladingaanbod westbound met 15 procent toeneemt, terwijl de conferenceleden hun capaciteit met maar 11 procent verhogen door grotere schepen in te zetten. Voorlopig staan er geen nieuwe diensten op dit vaargebied in de steigers.

In de loop van 2006 is de gemiddelde prijs voor een westbound transport gezakt van 1.800 naar 1.200 dollar. In het laatste kwartaal konden de reders hun tarieven weer optrekken naar zo’n 1.500 dollar. De tariefsverhoging die per 1 januari wordt doorgevoerd bedraagt 200 dollar per teu.

(Bron Nieuwsblad Transport)

maandag 18 december 2006

Nieuwe dienst Maersk op Centraal-Amerika


Maersk Line begint volgende maand een nieuwe wekelijkse lijndienst tussen Europa en Centraal-Amerika. In deze CRX Service zal de Deense rederij vijf schepen met een capaciteit van 2.500 tot 3.400 teu inzetten, met een groot aantal aansluitingen voor reefercontainers.

Het gaat om 600 tot 800 reeferplugs per schip. Het is duidelijk dat Maersk van plan is om in Centraal-Amerika bananen te gaan laden.

De nieuwe CRX-dienst is overigens de eerste grote containerdienst voor de fruithaven Moin. De andere Latijns-Amerikaanse aanloophavens worden San Juan, Rio Haina, Kingston en het Panamese Manzanillo.

In Noord-Europa worden Southampton, Zeebrugge en Rotterdam rechtstreeks bediend. Via een stop in de Spaanse hub Algeciras, is overslag voor lading van en naar het Middellandse-Zeegebied mogelijk.

(bron Nieuwsblad Transport)

woensdag 13 december 2006

Acties tegen CSAV begonnen

Havenwerkers hebben maandagavond een begin gemaakt met de eerder aangekondigde acties tegen rederij CSAV. Het schip Christiane Schulte werd op de ECT Home Terminal gedurende vijf uur niet behandeld.

Het schip kan ook in de volgende haven (Hamburg) vertraging oplopen. De internationale vakbonden willen met de acties bereiken dat VSBK, de eigenaren van de schepen die voor CSAV varen, een cao afsluit voor het varende personeel.

Als de rederij niet toegeeft kan het volgende schip dat Rotterdam aanloopt - de CSAV San Antonio - hetzelfde lot treffen, aldus de vakbonden.

(bron Nieuwsblad Transport)

zondag 10 december 2006

Nederlands schip in problemen door storm

(Novum) - Een Nederlands vrachtschip is vrijdag op Het Kanaal in de problemen gekomen door een hevige storm. Het tachtig meter lange schip Sydgard kantelde deels nadat de lading was gaan schuiven, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse eigenaar Bore Shipping vrijdagavond. De acht opvarenden van het schip bleven ongedeerd.
Een pakket met hout van één meter bij zeventig centimeter viel overboord. Volgens de woordvoerder van de eigenaar heeft het schip geen noemenswaardige schade opgelopen.

Het schip was op weg naar het Franse Rochefort, maar is uit veiligheidsoverwegingen uitgeweken naar de haven van Brest. Het schip kan nadat de lading is herbevestigd waarschijnlijk maandag of dinsdag doorvaren.

dinsdag 5 december 2006

Kitesurfen voor vrachtschepen


Volgend jaar steekt een vrachtschip zeilend de oceaan over.
De rederij Beluga Shipping in Bremen rust als eerste een vrachtschip uit met een reusachtige vlieger die naar verwachting een forse brandstofbesparing zal opleveren.

Windkracht
Aan boord van een zeilboot kreeg de Duitse uitvinder Stephan Wrage een aantal jaren geleden een lumineus idee; pas de enorme windkracht waar kitesurfers gebruik van maken toe op grote schepen.

"Ik houd van het snelle kitesurfen en vond zeilen maar een trage manier van voortbewegen. Ik vroeg me af hoe de windkracht waar kitesurfers gebruik van maken, ook voor schepen geëxploiteerd kon worden," aldus Wrage tegenover persbureau Reuters.

Hij richtte de firma SkySails op en na jaren van voorbereidingen en succesvolle testen in de praktijk, krijgt zijn idee langzaam maar zeker voet aan de grond in de scheepswereld. Beluga Shipping stuurt begin volgend jaar zijn eerst schip met de uitvinding van Wrage de oceaan over. Indien de trip bevalt, zullen snel meerdere schepen volgen.

Automatisch systeem
Het idee van Wrage lijkt veel op een grotere uitgave van het kitesurfen. Net als de kitesurfer laat een schip zich voorttrekken door een vlieger. De afstand tot de vlieger is alleen een stuk groter, evenals de omvang van de vlieger.

Afhankelijk van de grootte van het schip heeft de vlieger een omvang van 160 tot we 5000 vierkante meter, die op grote hoogte de wind zal opvangen. De touwen van de vlieger zijn verbonden met een telescopische mast op de boeg van het schip. Het loslaten en weer ophalen van de vlieger voltrekt zich via een computergestuurd systeem waar geen mensenhand aan te pas komt.


Ecologisch voordeel
Volgens Wrage kan zijn aandrijfsysteem 10 tot 35 procent brandstof besparen. Onder optimale condities kan dit zelfs tot 50 procent oplopen. Dat is voor rederijen die de wereldzeeën bevaren in deze tijd met hoge dieselprijzen zeer aantrekkelijk.

De kosten voor dit systeem (die afhankelijk van de omvang naar schatting tussen de 500.000 en 2,5 miljoen euro zullen liggen) verdienen zich dus al varend weer terug. Bovendien koppelt de leverancier het economische voordeel aan het ecologische voordeel. Het systeem bespaart immers veel uitstoot van milieuvervuilende diesel en dat is met de komst van mogelijk nieuwe EU-restricties een groot pluspunt.

De uitvinder heeft dan ook hoge verwachtingen van SkySails. Zijn firma telt momenteel 33 personeelsleden. Voor 2007 denkt Wrage in totaal vier schepen te voorzien van zijn vliegers. Rond 2015 rekent Warge op 1500 'kitesurfende' vrachtschepen en zal zijn firma volgens de oprichter aan 800 mensen werk bieden.

(bron Nieuwsblad Transport)

maandag 4 december 2006

Rokia Delmas total loss verklaard


CMA CGM heeft het containerschip Rokia Delmas total loss verklaard. Dat meldt het tijdschrift Fairplay.

Het schip van dochterrederij Delmas, dat in oktober in stormweer vastliep op de Franse westkust, is nog steeds niet geborgen. De berger is het Franse bedrijf Les Abeilles International.
Publicatiedatum: 4 december 2006

(bron Nieuwsblad Transport)

vrijdag 1 december 2006

De expediteur, de manager van de logistieke keten


Wie goederen internationaal wil laten vervoeren, wil er zeker van zijn dat zij in dezelfde goede staat de plaats van bestemming bereiken. Daarbij komt meer kijken dan men denkt. De expediteur als logistieke dienstverlener is de deskundige die dit op zich kan nemen voor zijn opdrachtgever uit handel en industrie. Hij lost logistieke problemen op en kent de ondoorzichtige vervoersmarkt. Vele factoren spelen een rol bij het zoeken naar de meest optimale logistieke oplossingen voor het vervoer van goederen. Vervoersmodaliteit, snelheid, soort goederen, plaats van vertrek, bestemming, handels- en douanevoorschriften, kosten enz., kunnen tevens bepalend zijn voor de vraag of een product op de wereldmarkt kan concurreren met andere producten.

De expediteur opereert al jaren met succes in de internationale logistieke markt als een spin in het web. Hij sluit vervoersovereenkomsten met vervoerders ten behoeve van zijn opdrachtgever/verlader die zijn goederen vervoerd wil hebben. Hij is daarbij onafhankelijk. De kracht van de expediteur is zijn kennis en kunde van de complexe vervoersmarkt. Vele specialisaties kent de expeditiesector die hun eigen deskundigheid vragen.

Maersk Lines voorziet verlies van 600 miljoen dollar


Maersk Lines, de containerrederij van A.P. Moller-Maersk, voorziet dit jaar in de lijnvaart een verlies van 600 miljoen Amerikaanse dollar, zo'n 450 miljoen euro. Vorig jaar werd nog 1,3 miljard dollar winst behaald. Het verlies is toe te schrijven aan lagere vrachtinkomsten en duurdere brandstof.

In de eerste negen maanden van dit jaar zag Maersk de inkomsten uit vracht 6 procent dalen. De reder betaalde ruim een derde meer aan bunkers. De transportvolumes ontwikkelen zich gunstig. In de tweede helft van dit jaar verwacht Maersk een volumegroei van 10 procent.

De gehele groep denkt dit jaar 2,8 miljard dollar winst te behalen. Dat is eveneens iets minder dan vorig jaar. Overigens vallen de kosten van integratie van het overgenomen P&O Nedlloyd mee. Ze waren op 180 miljoen dollar begroot, maar blijven daar onder.

donderdag 30 november 2006

CSAV Norasia begint dienst naar India

CSAV Norasia begint rond de jaarwisseling een nieuwe India Middle East Europe Service (IMEX). De Europese aanloophavens worden Rotterdam, Hamburg en Felixstowe. via Jeddah en Jebel Ali gaat het vervolgens naar Mundra en Nhava Sheva.

Op de terugweg naar Rotterdam wordt ook de Egyptische haven Port Said bediend. De nieuwe lijn volgt op dit vaargebied een westbound rond-de-werelddienst op, die wordt gestaakt.

De IMEX wordt verzorgd met zes schepen van gemiddeld 2.800 teu. De meeste ervan komen uit de vloot voor de rond-de-werelddienst. De eerste eastbound afvaart geschiedt op oudjaar in Felixstowe met de Norasia Balkans.

Met de IMEX kan CSAV Norasia de bediening van het Midden-Oosten hervatten. Tot eind vorig jaar werd Jebel Ali nog aangelopen door de schepen uit de dienst tussen Europa en het Verre Oosten.

Die laatste lijndienst gaat voortaan als ANE (Asia North Europe) door het leven. Ze doet Felixstowe niet meer aan om de stiptheid te verbeteren. Na 8 januari zijn de Europese aanloophavens Le Havre, Hamburg, Rotterdam en Antwerpen.

dinsdag 28 november 2006

Tweemiljoenste teu voor APM Terminals Rotterdam


Met de overslag van de tweemiljoenste teu heeft APM Terminals Rotterdam naar eigen zeggen een nieuwe mijlpaal bereikt. Met dit aantal behandelde teu's in 2006 heeft het bedrijf het totale volume van vorig jaar (1,75 miljoen) ruimschoots overtroffen.

Een belangrijke oorzaak van de stijging is te vinden in de groei van ruim 30 procent groei van het diepzeevolume. Die groei is voor een deel te verklaren door de samenvoeging van de grootste klant, Maersk Line met P&O Nedlloyd. Volgens directeur Nick Fisher van APM Terminals Rotterdam is de stijging ook toe te schrijven aan een sterke groei in de totale markt.

Voor 2007 voorspellen wij opnieuw een volumegroei. De terminal is dan ook volledig klaar om de toenemende volumes van de klanten komend jaar te behandelen, waarbij de aandacht voortdurend zal liggen op het optimaliseren van onze diensten”, aldus Fisher.

maandag 27 november 2006

MSC en CMA CGM groeien het snelst

Rederij (vorige positie) Vlootcapaciteitop 17 aug. 2006
groei sedert 1 jan. 2006 capaciteit in aanbouw

1. A.P. Møller Maersk (1) 1.732.748 teu + 4,05 pct 628.237 teu
2. MSC (2) 935.181 teu + 19,25 pct 308.887 teu
3. CMA CGM (3) 623.471 teu + 22,74 pct 263.965 teu
4. Evergreen (4) 529.404 teu + 10,77 pct 124.288 teu
5. Hapag-Lloyd (5) 445.625 teu + 8,07 pct 63.482 teu
6. Cosco (9) 387.731 teu + 20,29 pct 156.018 teu
7. China Shipping (6) 368.710 teu + 6,41 pct 156.550 teu
8. Hanjin Shipping (8) 340.744 teu + 3,63 pct 140.773 teu
9. APL (7) 329.582 teu - 0,56 pct 142.758 teu
10. NYK (10) 318.019 teu + 5,23 pct 204.708 teu
11. MOL (11) 274.406 teu + 13,73 pct 130.600 teu
12. OOCL (12) 271.937 teu + 16,14 pct 90.894 teu
13. ‘’K’’ Line (14) 254.806 teu + 11,82 pct 120.144 teu
14. CSAV (13) 250.064 teu + 6,86 pct 32.705 teu
15. Zim (15) 230.444 teu + 14,40 pct 178.106 teu
16. Yang Ming (16) 220.734 teu + 17,28 pct 109.930 teu
17. Hamburg Süd (17) 202.162 teu + 9,61 pct 99.550 teu
18. Hyundai M.M. (18) 156.939 teu + 6,05 pct 165.800 teu
19. PIL (19) 141.820 teu + 5,55 pct 48.623 teu
20. Wan Hai Lines (20) 122.250 teu + 6,91 pct 49.022 teu
Bron: AXSLiner
Top-20 van ’s werelds grootste containerrederijen
Het is wellicht voor niemand een verrassing dat Maersk Line met afstand de grootste
containerreder ter wereld blijft. Dit jaar is de Deense rederij echter een van de
traagste groeiers. De eerste twee achtervolgers, MSC en CMA CGM, breiden hun vloot

MSC begint derde dienst naar Turkije


De Zwitserse rederij MSC start met onmiddellijke ingang een tweede dienst naar Griekenland en Turkije. Samen met de afzonderlijke sneldienst naar Turkije heeft de rederij nu al drie diensten op het vaargebied, waarvan de gezamenlijke capaciteit ongeveer 9.200 teu per week in beide richtingen bedraagt.

De MSC Sandra vaart op Griekenland en Turkije. Foto Stefan Verberckmoes
De nieuwe dienst wordt verzorgd door de MSC Elena (2.394 teu), MSC Natal (2.480 teu) en de MSC Basel (2.680 teu). Dat trio zal wekelijks Felixstowe en Antwerpen met Istanboel en Thessaloniki verbinden.

De aanloop van Istanboel vervalt in de bestaande dienst naar Griekenland en Turkije, waarin vier schepen van 4.688 teu tot 5.919 teu worden ingezet. Die dienst krijgt er een aanloop in Bremerhaven bij en laadt ook in Antwerpen voor Piraeus, Izmir en Gemlik.

De MSC Natal en MSC Basel werden tot voor kort ingezet in een afzonderlijke sneldienst uit Felixstowe en Antwerpen naar Gemlik en Izmir. In die derde loop naar Turkije worden ze vervangen door twee snelle eenheden van 1.538 en 1.658 teu.

Maersk en MSC verhogen tarieven

Maersk en MSC hebben beide aangekondigd volgend jaar hogere tarieven te zullen rekenen voor containervervoer vanuit Europa naar de Verenigde Staten en Canada. Beide containerrederijen willen met ingang van 1 januari ‘minimaal’ 300 dollar per container extra vragen.

De MSC Carolina
Foto Stefan Verberckmoes
Hoewel Maersk en MSC beide lid zijn van de Trans-Atlantic Conference Agreement (TACA) en dit soort tariefsaanpassingen eigenlijk altijd in conferenceverband worden afgesproken, doen de twee rederijen de prijsverhoging dit keer buiten de TACA om. Maersk nam het initiatief, MSC volgde snel het voorbeeld van de Deense rederij. De twee rederijen stellen dat de tarieven de laatste tijd zo zeer onder druk zijn komen te staan dat ze nu een ‘onhoudbaar’ niveau hebben bereikt.

Estelle Maersk

Het megacontainerschip Estelle Maersk, het zustervaartuig van de Emma Maersk, heeft op haar maidentrip Bremerhaven over moeten slaan.

Vanwege een zeer sterke wind bleek het niet mogelijk de haven aan te lopen. Het was volgens Maersk Line voor het eerst dat een van haar schepen wegens weersomstandigheden Bremerhaven links moest laten liggen. De Estelle Maersk wordt woensdag in Rotterdam verwacht.

Aziaten kiezen voor Euromax

De Aziatische alliantie van Cosco, “K” Line, Yang Ming en Hanjin (CKYH) kiest voor Rotterdam als hub in Noordwest-Europa. De rederijen nemen een belang in de Euromax-terminal op de Maasvlakte.

Ze zijn daarover in onderhandeling met ECT, de eigenaar van de terminal. De Euromax-terminal is nu nog in aanbouw maar wordt eind volgend jaar geopend.

Aanvankelijk was Maersk in de race voor de Euromax-terminal. Na de overname van P&O Nedlloyd door Maersk hebben ECT, APM en het HbR langdurig overlegd over een uitruil van Euromax en de huidige APM terminal. ECT zou dan de beschikking krijgen over het gehele Delta-schiereiland, terwijl APM met een eventueel verder uit te breiden Euromax over voldoende capaciteit zou krijgen.

Uiteindelijk bleken aan deze oplossing te veel bezwaren te kleven, ook al omdat er al veel is geïnvesteerd in een op ECT afgestemde inrichting van een geautomatiseerde terminal.