donderdag 12 april 2007

Groei houdt aan in haven Amsterdam


In de eerste twee maanden van dit jaar is de overslag in de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en IJmuiden met 24 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde maanden van vorig jaar. De overslag van containers nam zelfs met 183 procent toe.

Bij de kolenoverslag deed zich een groei voor van bijna 44 procent, die het Amsterdamse havenbedrijf toeschrijft aan grote vraag uit Duitsland. Daarbij moet worden aangetekend dat de aanvoer van kolen via Amsterdam naar Duitsland begin vorig jaar juist daalde wegens onderhoudswerk aan Duitse elektriciteitscentrales.
De groei in de containeroverslag zette begin dit jaar door. Amsterdam ontvangt steeds grotere containerschepen, waaronder schepen met een capaciteit van 8.000 teu.

Definitieve cijfers over vorig jaar wijzen een overslaggroei uit van 12,7 procent ten opzichte van 2005, tot een totaal van 84,4 miljoen ton. Daarmee kwam het marktaandeel van Zeehavens Amsterdam, zoals de Amsterdamse en Zaanse havens en die bij IJmuiden zich noemen, op 7,5 procent in de totale overslag in de Hamburg-Le Havre-range.

Dat was een half procentpunt meer dan een jaar eerder. Amsterdam streefde hiermee Le Havre voorbij en mag zich nu de vierde haven van Noordwest-Europa noemen.

(Bron: Nieuwsblad Transport)