maandag 8 januari 2007

Stena Line neemt afscheid van Discovery


Ferrymaatschappij Stena Line neemt maandag afscheid van de HSS Stena Discovery. De supersnelle catamaran maakt 's ochtends voor de laatste keer de oversteek van het Britse Harwich naar Hoek van Holland. Het vaartuig, dat voertuigen en passagiers overzet, heeft bijna tien jaar dienst gedaan.

,,De stijgende brandstofprijzen hebben ons gedwongen de inzet van onze vloot te herzien'', zei directeur Pim de Lange van Stena Line. De Discovery gebruikt voor elke overtocht grote hoeveelheden brandstof. Ook heeft de ferrymaatschappij te kampen met concurrentie van goedkope vlieglijnen naar Groot-Brittanniƫ.

In plaats van de Discovery gaan de Stena Hollandica en de Stena Britannica varen tussen Hoek van Holland en Harwich. Stena investeert 100 miljoen euro in de verlenging van beide schepen tot elk 240 meter lang. Het gaat om zogenoemde Ropax-ferries waarmee zowel passagiers, voertuigen als vracht kunnen worden vervoerd.

Stena investeert nog eens 120 miljoen euro in twee nieuwe vrachtschepen voor de route Hoek van Holland-Killingholme. De Stena Trader is al in de vaart genomen, de Stena Traveller begint in juni met overtochten.

(Bron: Nieuwsblad Transport)