dinsdag 18 september 2007

Bilbao-dienst Transfennica van start


Transfennica start op 26 september een nieuwe dienst van tussen Zeebrugge en het Noord-Spaanse Bilbao. De dienst biedt drie vertrekken per week in beide richtingen. Als ze succesvol blijkt, wordt begin volgend jaar overgegaan tot een dagelijkse afvaart op werkdagen.

Transfennica, dochter van Spliethoff, zet in de Bilbao-dienst schepen in met een capaciteit van 650 teu. Ze kunnen buitendien een kleine tweehonderd opleggers meenemen. De vaartijd tussen Zeebrugge en Bilbao zal 38 uur bedragen.

Daarmee is de dienst sneller dan wanneer een vrachtauto met één chauffeur deze afstand over de weg aflegt.

In de eerste maanden denkt de reder de capaciteit voor zo'n 65 procent te benutten. Dat is op zich nog onvoldoende voor een sluitende exploitatie, maar het verschil wordt voorlopig bijgespijkerd dankzij subsidies van de Spaanse en Belgische overheid.

De regering van Spaans Baskenland is blij met de komst van de dienst, omdat die op jaarbasis naar verwachting zo'n 100.000 vrachtautoritten over de Baskische wegen uitspaart. Baskenland zou graag zien dat nog veel meer vrachtauto's van de weg naar het water uitwijken. Er zouden bijvoorbeeld soortgelijke diensten op Londen en Hamburg moeten komen.

(Bron: Nieuwsblad Transport)