maandag 22 januari 2007

Berging containerschip uitgesteld


Het leegpompen van de olietanks en het daarna bergen van het gestrande containerschip Napoli voor de Engelse kust is vooralsnog uitgesteld.

De voorbereidingen, waaronder het opwarmen van de olie voor een betere afvoer, zijn nog gaande. De leegpompen zal nu waarschijnlijk pas morgen kunnen beginnen.

De Napoli raakte tijdens de storm van donderdag op het Kanaal in de problemen. Het schip ligt nu op een zandbank. Bergingsbedrijf Smit gaat het gestrande containerschip bergen.

Van de circa 2400 containers die de Napoli vervoerde, zijn er ongeveer 200 overboord geslagen. De BBC meldde eerder dat er twee daarvan geladen zijn met onder meer accuzuur. De Napoli lekt ook olie uit zijn tanks. Ongeveer 200 ton is in zee gekomen. De milieuschade is volgens de Britse omroep tot dusver gering. Het getroffen gebied geldt wel als erg kwetsbaar.

(Bron: RTL Nieuws)

Nog twee kandidaten terminal Tweede Maasvlakte

Er zijn nog twee consortia in de race voor de tweede concessie voor een containerterminal op de Tweede Maasvlakte. De shortlist, zo wordt uit betrouwbare bron vernomen, bestaat uit DPWorld met de New World Alliance en MSC met PSA. Andere bieders op de concessie kregen vlak voor de kerstdagen van het Havenbedrijf Rotterdam te horen dat ze niet op de shortlist zijn gekomen.

Het laatste is bevestigd door het Havenbedrijf Rotterdam. Het contract met het 'winnende team' zal al in de loop van de zomer worden getekend, aldus een woordvoerder. Over de namen van de partijen op de shortlist wil de Havenbedrijf-woordvoerder zich echter niet uitlaten.

Welingelichte bronnen melden echter dat het om DPWorld en MSC met hun partners gaat. De New World Alliance, partner van DPWorld, bestaat uit de rederijen APL, Hyundai Merchant Marine en Mitsui OSK/MOL.

De nog te vergeven tweede concessie op de nog aan te leggen Tweede Maasvlakte wordt 146 hectare groot, krijgt 2.350 meter kade en moet zo'n 3,5 miljoen teu aan containers per jaar kunnen doorzetten. De eerste concessie, 167 hectaren voor 4,5 miljoen teu, werd in juni vorig jaar onderhands gegund aan APMT.

(Bron: Nieuwsblad Transport)

MSC Napoli dreigt te kapseizen na nieuwe storm

Het containerschip MSC Napoli dreigde maandagmorgen voor de kust van Cornwall nog steeds te kapseizen. Er zou intussen 200 ton olie gelekt zijn en 200 containers overboord geslagen.

Het schip liep in de storm van donderdag vast en maakt nu 35 graden slagzij. De Britse omroep BBC meldt dat ook twee containers met schadelijke chemicaliƫn in zee is gekomen. Ze zouden batterijzuur en parfum bevatten. Dat gebeurde een nieuwe storm op de zaterdag.

De MSC Napoli zou in totaal 158 containers met chemische stoffen aan boord hebben.

Volgens de BBC waarschuwt de kustwacht van Lyme Bay dat het schip elk moment kan omslaan. Een olievlek strekt zich vanuit het schip uit over een afstand van enkele kilometers.

De bemanning is donderdag al van boord gehaald. De nieuwszender Skynews heeft filmmateriaal van de ramp.

(Bron: Nieuwsblad Transport)