dinsdag 20 maart 2007

Stena Hollandica wordt superferry


De Stena Hollandica transformeert vandaag van een veerboot in een superferry. Het 188 meter lange schip krijgt er op de Lloyd Werft in het Duitse Bremerhaven 52 meter bij.

Ferrymaatschappij Stena Line spreekt van 's werelds grootste scheepverlenging. De onderneming heeft al maanden naar deze 'nautisch-historische dag' uitgekeken. De Stena Brittanica, de andere veerboot van de maatschappij die tussen Hoek van Holland en Harwich vaart, is al verlengd. Stena Line laat de schepen bovendien volledig opknappen.

Meer restaurants, bars en winkels moeten de klant een aangename overtocht bezorgen. Verder neemt de capaciteit voor auto's en passagiers flink toe. Met dit alles hoopt de rederij de positie op de ferrymarkt te behouden.

De verlenging van de twee veerboten kost 110 miljoen euro.

Ongeveer 750 mensen werken aan de opdracht. Het is de grootste investering die het bedrijf naar eigen zeggen ooit heeft gedaan voor de verbouwing van schepen. De investering is het Stena Line waard. Volgens de maatschappij is er een markt voor mensen die een comfortabele nacht willen hebben op de boot naar Engeland.

Een ander onderdeel van de operatie is reeds afgerond. Ruim twee maanden geleden heeft de rederij de catamaran Discovery uit de vaart gehaald. Die gebruikte te veel brandstof, waardoor het niet langer rendabel was de snelle veerboot te laten varen.

(Bron: Nieuwsblad Transport)