vrijdag 31 augustus 2007

Maersk Line verloor in eerste jaarhelft 125 miljoen euro


Maersk Line, de rederijdivisie van AP Moller Maersk, heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies van zo'n 125 miljoen euro geleden. Dat was duidelijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De gehele AP Moller-groep voerde de nettowinst met 23 procent op tot omgerekend 1.089 miljoen euro.

Maersk Line deed het in de eerste jaarhelft wel beter dan in dezelfde periode van vorig jaar, toen omgerekend zowat een half miljard euro op het containervervoer werd toegelegd. Maar onder de streep zit de rederij nog steeds diep in de rode ijfers.

Daarbij verliest Maersk marktaandeel. Dat doet de reder bewust: het wil alleen groeien in markten waarin behoorlijke resultaten te behalen zijn. Het containervervoer bij Maersk nam 3 procent toe, wat duidelijk onder het marktgemiddelde lag.

De grote winstmakers bij de AP Moller-groep zijn de tankers en de activiteiten in de offshore. De winst bij dit bedrijfsonderdeel ging in de eerste jaarhelft fors omhoog. Daar stond een halvering van de winst in de olie- en gaswinning tegenover. Die werd onder meer veroorzaakt door een iets lagere olieprijs en hogere exploratiekosten.

(Bron: Nieuwsblad Transport)