vrijdag 23 februari 2007
Weer wekenlang chaos bij ECT
De Rotterdamse containeroverslag kampt weer met ernstige congestie. Feederoperators overwegen een congestietoeslag en ECT weigert voorlopig lege containers.
Klanten van de ECT Delta Terminal in Rotterdam worden geconfronteerd met ernstige congestieproblemen die wekenlang aanhouden. Waren het vorig jaar computerproblemen die het grootste leed veroorzaakten, dit keer loopt de boel volgens ECT vast door een ‘onvoorziene’ combinatie van factoren: de recente zware storm, dichte mist, stiptheidsacties van de douane en een onverwacht groot containeraanbod.
Mogelijk komt daar nog een staking van havenslepers bovenop.
ECT zegt alle zeilen bij te zetten om ‘een totale overbelasting van de Delta Terminal’ af te wenden, onder meer door voorlopig lege containers van de terminal te weren. Volgens klanten is het al te laat. De problemen stapelen zich al drie weken op, geeft ECT ook toe, en de noodmaatregelen zullen nog twee tot vier weken van kracht blijven.
Feederrederijen bijvoorbeeld lopen in Rotterdam nu zulke grote vertragingen op, dat ze op het punt staan congestietoeslagen te gaan doorberekenen aan de verladers. ‘We zijn bang dat we drastische maatregelen moeten nemen zoals het aanpassen van vaarschema’s en het invoeren van een emergency surcharge’, schrijft feederoperator Unifeeder aan zijn klanten.
‘We kijken de situatie nog een paar dagen aan’, vertelt desgevraagd marketingdirecteur Erik Petersen van Unifeeder, ‘daarna nemen we een besluit’. Volgens Jan Hordijk, voorzitter van de commissie ShortSea/Feederoperators van de Vereniging van Rotterdamse Cargadoors (VRC), zijn bij meer feederoperators stemmen opgegaan om een toeslag in te voeren. ‘De problemen in de havens kosten hen geld, dat willen ze vergoed zien.’
Feederschepen lopen in de huidige situatie makkelijk twee dagen vertraging op, zegt Henk Niehot, werkzaam bij Voigt, de Nederlandse Un i f e e d e r agent. ‘Dat ECT nu compleet vol zit, schopt vaarschema’s in de war’. Unifeeder zegt ECT of de Rotterdamse haven zelfs helemaal over te slaan ‘in de enkele gevallen waarin we een hogere prioriteit geven aan de integriteit van ons schema dan aan specifieke ladingbelangen’.
Rotterdam links laten liggen is niet de oplossing, vindt echter Hordijk. ‘Ook omliggende havens hebben grote volumes te verwerken. We zouden eigenlijk blij moeten zijn dat er zoveel ladingaanbod is. Het is aan de terminals om maatregelen te nemen om de groei te faciliteren’.
ECT weert als noodmaatregel niet alleen lege containers, maar verbant tevens importcontainers die al langer dan twee weken op ECT Delta staan ‘naar andere locaties’. Behalve deze tijdelijke maatregelen, heeft ECT ook structureel nieuwe regels ingesteld. Zo moeten exportcontainers voortaan uiterlijk zes uur voor de aankomst van het schip op de terminal aanwezig zijn, anders gaan ze pas met een volgende afvaart mee.
Hordijk vindt de maatregelen van ECT niet te lastig voor de klanten. ‘Het is alleen maar goed dat ECT actie onderneemt. Er moet wat gebeuren, anders kan je niet meer werken’.
Ondertussen dreigt in Rotterdam tevens een staking bij Smit, de belangrijkste havensleepdienst. Smit en de vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in een CAO-conflict en vanavond verloopt een ultimatum van de vakbonden. ‘Als we niks meer van Smit horen, komen er stakingen’, aldus FNV-bestuurder Cees Bos. ‘De fase van ludieke acties hebben we gehad’.
(Bron: Nieuwsblad Transport)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten